12. TÜYİD YATIRIMCI İLİŞKİLERİ ZİRVESİ İŞ DÜNYASININ
YOĞUN İLGİSİYLE BAŞLADI
“Yatırımcı İlişkilerinde Dönüşen Trendler” temasıyla 12.’si düzenlenen TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi, iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Zirve’de ayrıca Yatırımcı İlişkileri Ödülleri de sahiplerini buldu.
Her yıl sektör profesyonellerini buluşturarak, katılımcılarına bilgi ve deneyim paylaşımı için benzersiz bir platform sunan TÜYİD Yatırımcı İlişkileri Zirvesi, bu yıl 12 Aralık’ta düzenlendi. Türkiye’deki yatırımcı ilişkilerinin geleceğine ışık tutacak konuların ele alındığı Zirve’nin açılış konuşmalarını TÜYİD Yönetim Kurulu Başkanı Başak Öge ve Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Ali İhsan Güngör yaptı.
Yatırımcı ilişkileri alanında değer üretmek ve yatırımcı ilişkilerine dünya standartlarında başarı sağlamak adına 14 senedir bu alanda çalışmalarını hız kesmeden sürdürdüklerini belirten TÜYİD Yönetim Kurulu Başkanı Başak Öge şu ifadelerde bulundu: “TÜYİD olarak, bu yıl Cumhuriyetimizin 100. Yılı gururunu paylaştığımız Zirvemizde, dünyada gelişen ve yatırımcı ilişkileri alanında değişen trendleri ele aldık. 2024 yılına sayılı günler kala, yatırımcı ilişkilerinde, özellikle de halka arz performanslarıyla, önemli başarılara şahit olduk. 2022 yılında 6,7 milyon olan ülkemizdeki yatırımcı sayısı, 2023 yılında 11 milyon gibi önemli bir büyüklüğe yükseldi. Bunun önemli bir kısmını yerli yatırımcılar oluşturuyor; öte yandan yabancı yatırımcı sayımız da giderek artıyor. Bu gelişimdeki kilit rol, yatırımcı ilişkilerine ait. Yetkin yatırımcı ilişkileri yönetiminin sadece mevcut başarıyı sürdürmekle ilgili olmadığını, aynı zamanda ekosistemdeki değişimlere de ayak uydurmayı gerektirdiğini söyleyebiliriz. Sürdürülebilir başarı kavramımızı korumak adına gelecek perspektifimizde, sürdürülebilirliğin, dijitalleşmenin ve yapay zekanın daha da önem kazandığını belirtmeliyiz.”
Konuşmasında, bir ülkenin gücünü, refahını ve geleceğini, o ülkedeki şirketlerin köklülüğünü sağladığını belirten Sermaye Piyasası Kurulu Başkan Yardımcısı Ali İhsan Güngör ise görüşlerini şöyle dile getirdi: “Sermaye Piyasası Kurulu olarak başarılı bir yılı geride bırakıyoruz ve yıl sonuna kadar 50’den fazla şirketin halka arz olacağını öngörüyoruz. 2024 yılında ve gelecek yıllarda, yerli ve yabancı yatırımcı eğilimlerinin değişmeye devam edeceğinin bilinciyle, iş ortaklarımızı yalnızca finansal olarak değil, kurumsal olarak da katkı sağlamayı önemsiyoruz. Bu önemli platformda bir kez daha belirtmek isteriz ki, Türk şirketlere dünya ile entegrasyon sağlayarak, uzun vadeli değerler oluşturmalı, ekosistemlerini yeniden tasarlamalı ve devamlı gelişmeye odaklanmalıdır.”
Açılış konuşmalarının ardından, Koç Holding Yatırımcı İlişkileri Koordinatörü Nursel İlgen’in moderatörlüğünde sektör profesyonellerinin ağırlandığı, “CEO Gözüyle” oturumuna, Anadolu Efes CEO Can Çaka, Şişecam CEO Görkem Elverici, ÜNLÜ& Co Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Mahmut Ünlü, Garanti BBVA Yönetim Kurulu Üyesi & CEO Recep Baştuğ, Teknosa CEO Sitare Sezgin katıldılar. Oturumda, “Yatırımcı İlişkilerinde trendler nelerdir? Şirketlerin yeni iş modelleri nelerdir? Yapay ve zekâ ve dijitalleşme şirketlerin iş modellerine nasıl yansıyor? Yatırımcı ilişkilerinin geleceğinde bizleri neler bekliyor?” sorularına yanıtlar arandı.
Anadolu Efes CEO Can Çaka: “Tüketici alanındaki trendleri önemsiyor, değişime ayak uyduruyoruz. Tüketicinin kendini ödüllendirmesi son dönemde en önemli dönüşüm olarak önümüze çıkıyor. Daha farklı hissettiren, farklı sonuçlar sunan markalardan olmak önem kazanırken, global standartlara ulaşmak için bizler de tüm nesillerin beklentilerini ve alışkanlıklarını takip ediyoruz.”
Şişecam CEO Görkem Elverici: “Rakamların değil trendlerin işimizi değiştirdiği bir dünyaya evrildik. 6 ay önce yaptığımız tüketim analiziyle, bugün yaptığımız analizler asla stabil değil. Teknolojileri işimizi verimli hale getirmek için kullanmalı, değişen trendleri her zaman takip etmeliyiz.”
ÜNLÜ& Co Yönetim Kurulu Başkanı ve CEO Mahmut Ünlü: “Özellikle tüm dünyada bireysel yatırımcıların sayısı yükseliş göstermekte. Pandeminin ve teknolojik gelişmelerin sonucunda, bireysel yatırımcıların bu alanlara yöneldiğini söylemek mümkün.”
Garanti BBVA Yönetim Kurulu Üyesi & CEO Recep Baştuğ: “Bankacılık sektöründe yatırımcılarımızı değişen trendlere uygun şekilde analiz etmek, bizlere uzun vadede katkı sunuyor. Özellikle yabancı yatırımcı portföyüne odaklanmak için değişimlere, teknolojiye yatırım yapmak bizler için çok önemli.”
Teknosa CEO Sitare Sezgin: “Perakende sektöründe, tüketiciyi pandemi ve sonrası olarak ele alıyoruz. Özellikle pandemi sonrası değişen alışveriş alışkanlıklarıyla yükseliş gösteren e-ticaret sektöründe güçlü bir dijital deneyim yaşatmayı önemsiyoruz.”
Yatırımcı İlişkileri Ödülleri sahiplerini buldu
TÜYİD bu yıl da yatırımcı ilişkileri alanında en iyi uygulamalar sergileyen şirketleri ödüllendirdi. Institutional Investors Research tarafından hayata geçirilen araştırma sonucunda, Eylül ayında açıklanan Grand Prix ödüllerinde ödül alan 3 Türk şirketler şöyle sıralandı:
Large Cap’de En İyi Şirket: Koç Holding
Small ve Mid Cap’de En İyi Şirket: MLP Sağlık Hizmetleri,
En İyi Yatırımcı İlişkileri Takımı: Sabancı Holding
Ayrıca Instituonal Investor Anketi sonuçları ile belirlenen bu yılın en iyi şirketlerine de ödülleri takdim edildi.
BİST 30 içerisinde En İyi Yatırımcı İlişkileri Yöneticisi ve En İyi Yatırımcı İlişkileri Programı: Kerem Tezcan & Sabancı Holding
En İyi CEO ve En İyi CFO: Sabancı Holding
BİST TÜM içerisinde ise En İyi Yatırımcı İlişkileri Yöneticisi ve En İyi Yatırımcı İlişkileri Programı: Deniz Can Yücen & MLP Sağlık Hizmetleri
Ödül töreninin ardından, Aslı Selçuk Danışmanlık Kurucusu ve CEO’su Aslı Selçuk’un moderatörlüğünde, “Dönüşen Sürdürülebilirlik Standartları” başlıklı oturumda, UN Principles for Responsible Investment (PRI) Kıdemli Yatırım Müdürü Marika BREWITZ, S&P Global Market Intelligence İhraççı Çözüm Satışları İcra Direktörü Patrick TOBIAS, IFRS Foundation Pazar Etkileşim Uzmanı Simon MESSENGER yer aldılar.
Şirketlerin küresel sürdürülebilirlik ortak amaçlarına ayak uydurması gerektiğinin altının çizildiği oturumda, UN Principles for Responsible Investment (PRI) Kıdemli Yatırım Müdürü Marika BREWITZ, “Politikaların mevzuatların yeni başladığını ve çok fazla haricin durum olduğunu, çok fazla değişim söz konusu, politikalar da değişecek. Çok fazla ESG ve sürdürülebilirlik yolculuğunun başındayız” ifadelerini kullandı.
S&P Global Market Intelligence İhraççı Çözüm Satışları İcra Direktörü Patrick TOBIAS ise “Sürdürülebilirlik standartlarını uygulamanın insan gücü ile alakalı bir durum olmadığını belirtmeliyiz. İnsan hakları ve çevresel sorumluluklar, şirketlerin organizasyon yapısı her ne olursa olsun, bu hedeflere ulaşmak için uygun politikaların ve tedbirlerin uygulanması gerekli” şeklinde konuştu.
IFRS Foundation Pazar Etkileşim Uzmanı Simon MESSENGER: “Şu anda veri çok daha önemli ve özellikle 2025’te daha da önemli olacak. 5-6 yıl önce sürdürülebilirlik ekipleri, finans ekiplerinin içerisine dâhil oldular. Bu, değişimin en büyük göstergesi. Kaynakların doğru kullanımı, şirketlerin sürdürülebilirliği ana hedef belirlemesi artık çok daha kıymetli.”
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bir yanıt bırakın