- Bosch Grubu bünyesinde, yeniden yapılandırılan Bosch Mobilite kendi işinden sorumlu olacak.
- Dr. Markus Heyn liderliğindeki beş güçlü liderlik ekibi, otomotiv tedarik işini tüm yönleriyle yönetecek.
- Heyn: “Bir süredir Bosch, kendisini aynı zamanda bir mobilite yazılım şirketi olarak görüyor. Müşteri gereksinimlerine göre yapılanmamız bunu yansıtacak.”
- Otomotiv yazılım pazarı, 2030 yılı itibarıyla 200 milyar Euro olacak.
Stuttgart ve Renningen, Almanya – Otomotiv alanındaki inovasyonlar her zamankinden daha fazla bitler ve baytlar yoluyla geliyor. Bosch, yazılım tabanlı otomotiv mühendisliğine yönelik bu eğilime, otomotiv tedarik işini yeniden düzenleyerek yanıt veriyor: Bosch Mobilite, gelecekte Bosch Grubu bünyesinde, kendi işinden ve kendi liderlik ekibinin sorumluluğunda bir faaliyet alanı olarak yönetilecek. Bosch Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Stefan Hartung, Bosch’un yıllık basın toplantısında katılımcılara bu konu hakkında bilgi verdi. Amaç, mevcut ve yeni müşteri ihtiyaçlarına tek kaynaktan özelleştirilmiş teknolojiler ve çözümlerle daha iyi ve daha hızlı hizmet verebilmek. Dünya genelinde 66 ülkede 300’den fazla lokasyonda yaklaşık 230.000 çalışanla Bosch Mobilite, Bosch’un dört faaliyet alanının en büyüğü konumunda olmaya devam edecek.
Bosch Yönetim Kurulu Üyesi ve beş güçlü Bosch Mobilite sektör kurulunun gelecekteki başkanı Dr. Markus Heyn, “Yazılım, yalnızca gelecekte otomobilleri kullanma ve deneyimleme şeklimizi değiştirmeyecek. Aynı zamanda otomobillerin tasarlanma şeklini de değiştirecek. Bir süredir Bosch, kendisini aynı zamanda bir mobilite yazılım şirketi olarak görüyor. Artık, müşteri gereksinimlerine yanıt olarak, yapımız bunu yansıtacak şekilde değişiyor.” dedi. Organizasyonel olarak konuşursak, faaliyet alanının bölümlerinden bazıları 1 Ocak 2024’ten itibaren yeniden tasarlanacak ve tüm bölümlere yatay, bölümler arası sorumluluklar da verilecek. Yalnızca mobilite çözümleriyle Bosch’un bu yeni yapı için hedefi, 2029 yılında dünya genelinde 80 milyar Euro’nun üzerinde satış geliri elde etmek.
2025’ten itibaren yazılım tanımlı araçların ilk dalgası bekleniyor
Bu büyümenin bir ayağı otomotiv yazılımı pazarı olacak. Yazılım tanımlı araçlara yönelik eğilimin yönlendirdiği bu pazarın, 2030 yılına gelindiğinde 200 milyar Euro’yu önemli ölçüde aşan bir hacme ulaşması bekleniyor. Bu, 2020 yılından üç kat daha fazla bir rakamı gösteriyor. Bosch’un halihazırda bu pazardaki büyümesi çift haneli. Tüm otomotiv endüstrisi şu anda yazılım geliştirmeye daha fazla odaklanıyor. Geliştirme maliyetindeki payı 2030 yılına kadar yaklaşık yüzde 30 olacak. Bosch’un bu rakamı daha şimdiden bunun üzerinde. Şu anda bile, Bosch Mobilite’nin tüm Ar-Ge çalışanlarının neredeyse yarısı yazılım mühendisi. Yazılım tanımlı araçlar iki önemli avantaj sunuyor. Birincisi, geliştirme hızı. Mevcut sistemlerde yeni fonksiyonların uygulanması yıllar almak yerine gelecekte sadece gün meselesi olacak. İkincisi, yazılım ve donanım geliştirmenin ayrıştırılmasıdır; bu, yazılım güncellemeleri sayesinde otomobillerin daha uzun süre yeni hissi vereceği anlamına geliyor. Heyn bunlara ek olarak şunları söyledi: “Dünyanın dört bir yanındaki sürücüler, araçlarını dijital dünyalarına sorunsuz bir şekilde entegre etmek istiyor. Ne de olsa hepimiz akıllı telefonlarımızdaki sürekli güncellemelere ve yeni özelliklere alıştık. Şimdi bunu otomobillere de uyguluyoruz.” Bosch, 2025’ten itibaren yazılım tanımlı araçların geniş bir ölçekte piyasaya sürülmesini bekliyor.
Bosch organizasyonuna yansıyan otomotiv mühendisliğindeki yeni trend
Araç hareket yönetimi örneği, Bosch Mobilite’nin yeniden düzenlenmesinin ve yoğunlaştırılmış bölümler arası iş birliğinin otomotiv mühendisliğindeki bu yeni trende nasıl yardımcı olduğunu gösteriyor. Bu, araçları dengeleme işini daha da hızlı ve daha doğru yapan yeni bir kontrol konseptini içeriyor. Sadece fren sistemine değil, elektrikli güç aktarma çözümleri ve elektrikli direksiyon sistemine de müdahale edebiliyor. Bu, fren mesafesini kısaltıyor ve böylelikle sürücünün önemli ölçüde daha az düzeltici önlem almasına olanak sağlıyor. Tüm bunlar yol güvenliğini arttırıyor. Bunun teknik temeli, Bosch fren kontrol sisteminin en son nesli olan ESP10 ve Araç Dinamik Kontrolü 2.0 yazılım fonksiyonudur. Ustaca olan kısım, yeni kontrol sisteminin ESP kontrol ünitesinin bir parçasını oluşturmayı gerektirmemesi, bunun yerine alternatif olarak merkezi araç bilgisayarına entegre edilebilmesi ve gelecekte bağımsız bir yazılım paketi olarak da sağlanıyor olmasıdır. Ama bu sadece bir başlangıç. Bosch, yazılım uygulamalarında üç kat, buluta erişen uygulamalarda ise on kat artış öngörüyor.
Bosch: otomotiv donanım ve yazılımında başarılı bir oyuncu
Yazılım tanımlı araçlar, yeni, merkezi bir elektrik ve elektronik (E/E) mimarisiyle bir arada. En yeni üst sınıf araçlarda 100’den fazla kontrol ünitesi yer alıyor. Günümüzün kompakt sınıf araçlarında bile 30 ila 50 arasında kontrol ünitesi bulunuyor. Heyn, “Elektronik sistemlerin karmaşıklığını kontrol edilebilir ve mümkün olduğunca güvenilir hale getirmeye odaklanacağız.” dedi. Gelecekte, kokpit ve bağlanabilirlik işlevleri, sürücü destek sistemleri ve otonom sürüş ve güç aktarma çözümleri gibi çeşitli araç alanları için güçlü bilgisayarlar kullanarak kontrol birimlerinin sayısını önemli ölçüde azaltmak mümkün olacak. Bu nedenle Bosch, buluttan merkezi araç bilgisayarına ve bireysel kontrol ünitelerine kadar tüm araç için tek tip bir IT mimarisi geliştiriyor. En büyük avantajlardan biri ise Bosch’un yazılım ve donanım alanlarında eşit derecede yetenekli olmasıdır. Bosch’un yakıt hücreleri, batarya ve hidrojen motorları ile teknolojiden bağımsız bir yaklaşım izlediği frenler, direksiyon sistemleri veya çevre dostu güç aktarma çözümleri olsun, teknoloji ve hizmet tedarikçisi, modern araçların temel bileşenlerini tek bir çatı altında geliştiriyor ve üretiyor. Buna her yıl yine şirketin özel yazılımıyla yapılandırılan 250 milyondan fazla kontrol ünitesi dahildir. Ama hepsi bu kadar değil. Bosch, önemi giderek artan başka bir olan, çeşitli kaynaklardan gelen ve otomotiv ile IT endüstrileri arasındaki iş birliğinden kaynaklanan yazılımların entegrasyonu, konusunda uzmanlaşıyor. Bosch bu bütünleştirici uzmanlığa da sahip ve otomotiv tedarik işini sağlayan bölümü yeniden düzenleyerek bunu genişletecek.
Sektör kurulu, yöneticiler ve çalışanlar yeniden yapılandırmaya katkıda bulunuyor
Bosch Mobilite’nin sektör yönetim kurulu, iş sektörünün yeni yapılandırmasını, ilgili bölümlerden çalışanlar ve yöneticilerle istişare ederek tanımladı. Yeniden yapılanma, çalışan temsilcilerinin katılım haklarına uyulmasına tabidir. Organizasyonel olarak ise, iş sektörü gelecekte yedi bölümden oluşacak. Bazıları yeniden tasarlandı ve tüm bölümlerde ek yatay sorumluluklar oluşturuldu. Daha spesifik olarak, Elektriklendirilmiş Hareket bölümü, Bosch e-axle’den koltuk ayarlayıcılara kadar elektrik motorlarıyla ilgili her şeyle ilgilenecek. Araç Hareketi, ABS ve ESP’den direksiyona kadar araç dinamiklerini ele alacak. Güç Aktarma Çözümleri, içten yanmalı motor teknolojisini, mobil ve sabit yakıt hücrelerini, elektrolizörleri ve hidrojen motorlarını yönetecek. Mobilite Bilişim Çözümleri, otonom parktan otonom sürüşe kadar çeşitli alanlar için çözümler geliştirecek. Mobilite Elektroniği, kontrol ünitelerinin gelişimini ileriye taşıyacak. Ayrıca Bosch’ta şirket içi yarı iletken faaliyetlerini de teşvik edecek. Mobilite Yedek Parça Bölümü, yedek parça pazarı ve Bosch Car Service atölye franchise’ı ile ilgilenecek.
eBike Sistemleri, tahrik ünitelerinden oluşan sistem çözümleri sağlayacak. eBike’lar için şarj edilebilir bataryalar, ABS ve ağa bağlı ekranlar. Bosch yan kuruluşu ETAS’a, işletim sistemleri ve mühendislik araçları için donanımdan bağımsız yazılımlar için yatay sorumluluk verilecek.
Bosch Mobilite sektör kurulu, kendisine bağlı tüm bölüm ve birimlerin sorumluluğunu üstlenecek. Sektör kurulu şu üyelerden oluşacak:
Bosch Grubu Yönetim Kurulu Üyesi olan Dr. Markus Heyn, Bosch Mobilite faaliyet alanının başkanı olacak.
Andreas Dempf, Bosch Mobilite‘nin satışlarından ve müşterilerinden küresel olarak sorumlu olacak.
Dr. Uwe Gackstatter, faaliyet alanının ticari işlerinden sorumlu olacak.
Klaus Mäder, operasyonlardan sorumlu olacak. Buna dünya genelindeki tüm fabrikaların ve kalitenin sorumluluğu da dahildir.
Dr. Mathias Pillin, Bosch Mobilite faaliyet alanının tamamında teknolojiden sorumlu olacak.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bir yanıt bırakın