Alanında önde gelen yönetmenler, oyuncular ve eğitmenler tarafından düzenlenen atölyeler, yoğun ilgi görüyor. Her yaştan genci bir araya getiren atölyeler, gençlere tiyatronun yazarlık, yönetmenlik, sahne ve dekor tasarımı gibi alanlarının kapılarını açıyor.
38. Genç Günler’in bu atölyesinde maske ve kukla ustası Candan Seda Balaban, 11, 12,13 Mayıs tarihlerinde Harbiye Muhsin Ertuğrul Sahnesi’nde gençlerle buluştu.
Kukla ve Maske Yapımı Atölyesinde Gençler Kendi Kuklalarını Tasarladılar
3 günlük atölye sürecinde kartonlardan maske ve kukla yapımı öğretildi. Günümüzde çok tüketilen 2 boyutlu bir geri dönüşüm materyalini, 3 boyutlu sahnede kullanılabilecek artistik bir forma dönüştürmek üzere beceriler geliştirmek için çalışmalar yapıldı. Aynı zamanda atölye sonunda üretilen maske ve kuklaların oynatımı ile ilgili de bir çalışma yapıldı.
Atölye boyunca; bir maskenin tasarlanmasında önemli anatomik ve estetik unsurlar, tasarlanan maskenin çamur modelleme yapılarak 3 boyutlu hale getirilmesi ve modellenen maskenin “papier mache” tekniğiyle son hale getirilmesi öğretildi. Maskenin süslenmesinde kullanılan boya ve diğer malzemelerin uygulama yöntemleri konu edildi.
Yapım süreci boyunca teorik olarak maske dünyası üzerine konuşuldu, örnekler incelendi.
Tiyatroda kullanılabilecek maskelerin tasarımı ve üretimine odaklanmayı hedefleyen atölye, her bir katılımcının kendine ait bir tasarımı maskeye dönüştürmesini sağladı.
Atölye süresince,
-Bir karakterin maskesinin yaratılmasında çizim ve tasarım süreci nasıl ilerler?
-Tasarım yaparken teknik ve anatomik olarak nelere dikkat edilmesi gerekir?
-Maskenin boya ve dekorasyonu nasıl yapılır?
-Maske nasıl kullanılır? sorularına cevaplar verildi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bir yanıt bırakın