Ericsson ConsumerLab: 5G Kullanıcıları Daha İyi Bağlantı İçin Ek Ücret Ödemeye Hazır

Ericsson ConsumerLab: 5G Kullanıcıları Daha İyi Bağlantı İçin Ek Ücret Ödemeye Hazır

 

  • 5G’li akıllı telefon kullanıcılarının %20’si, daha yüksek kalitedeki 5G hizmeti için iletişim servis sağlayıcılarına (CSP) ek ücret ödemeyi kabul ediyor.
  • 5G kullanıcılarının, stadyum, arena ve havaalanı gibi büyük mekanlarda yaşadıkları bağlantı sorunları iletişim servis sağlayıcılarını değiştirme olasılıkları üç kat artırıyor.
  • Ericsson CTO’su Erik Ekudden, ConsumerLab tarafından yapılan 5G araştırmasının şebeke Uygulama Programlama Arayüzleri (API) için iş potansiyelini artırdığını söylüyor.

Ericsson’un ConsumerLab raporuna göre, 5G’li akıllı telefon kullanıcıların beşte biri, daha iyi bağlantı gerektiren uygulamalarda artırılmış hizmet kalitesi ve farklılaştırılmış 5G kullanımı için iletişim servis sağlayıcılarına %11’e varan bir ek ücret ödemeyi kabul ediyor.

Kullanıcı memnuniyeti ve bağlılık odaklı ‘‘5G Değeri: Performansı Değere Dönüştürmek” adlı raporda, dünya genelinde giderek artan sayıda abonenin keyif aldığı 5G teknolojisinin iletişim servis sağlayıcıları için yaratabileceği potansiyel iş değeri analiz ediliyor.

Rapor ayrıca müşterilerin stadyum, arena ve havaalanları gibi mekanlarda 5G bağlantısıyla ilgili yaşadıkları memnuniyetsizliğin, başka bir iletişim servis sağlıyıcıya geçme olasılıklarını üç kata kadar artırabileceğini gösteriyor. 

Bu kapsamlı araştırma, 2019’dan bu yana 5G kullanıcı pazarının gelişimini izleyen Ericsson’un araştırma serisinin bir parçası. Dünya genelinde tahmini 1,5 milyar kişinin görüşlerini yansıtıyor ve yaklaşık 650 milyon 5G kullanıcısı yer alıyor.

Araştırma, özellikle 5G’yi erken benimseyen ülkelerde kullanıcı memnuniyetini etkileyen faktörlerin 5G kapsama alanından ziyade video akış kalitesi, mobil oyun/görüntülü görüşme deneyimi ve 5G hız tutarlılığı gibi alanlara kaydığını gösteriyor.

Ericsson ConsumerLab Başkanı Jasmeet Singh Sethi’ye göre, araştırmaya katılan 5G kullanıcılarının yaklaşık %37’si, iletişim servis sağlayıcıların 5G paketlerinde daha fazla veri kullanımı sunması karşılığında daha yüksek ücret talep etmelerini normal karşılıyor. Ericsson ConsumerLab Başkanı, konuyla ilgili şunları söyledi: “İlginç bir şekilde, araştırmaya katılan 5G’li akıllı telefon kullanıcıların beşte biri, hizmet kalitesi yönünden farklılaştırılmış bir bağlantı tercih ettiğini belirtiyor. 
 Bu kullanıcılar, genel 5G performansıyla yetinmek istemiyor. Özellikle zorlu uygulamalar ve belirli alanlar için özelleştirilmiş, yüksek kalitede ve sürekli bir ağ performansı arıyorlar. Araştırmaya göre, iletişim servis sağlayıcılarının bu imkanı sunması halinde kullanıcılar %11 oranında ek ücret ödemeyi kabul ediyor.”

Sethi’ye göre 5G kullanıcı bağlılığının bir diğer net göstergesi de, kullanıcıların kalabalık yerlerde ve büyük etkinlik mekanlarında yaşadıkları olumlu ve olumsuz bağlantı deneyimleri. “Bu noktada 5G kullanıcılarının birçoğu, kalabalık bir eğlence mekanında ya da havalimanında yaşadıkları deneyimin iyileştirilmesini bekliyor. Aynı zamanda farklılaştırılmış bir kullanım deneyimi sunulmasını talep ediyor. Bu mekanlarda yaşadıkları tecrübeden memnun kalmazlarsa, daha iyi 5G deneyimini sunacak başka bir iletişim servis sağlayıcıya geçme ihtimalleri üç kat daha fazla oluyor” dedi.

Raporla ilgili değerlendirmede bulunan Ericsson CTO’su Erik Ekudden, kullanıcıların beklentilerini karşılamak adına şebeke Uygulama Programlama Arayüzlerinin (API) sunduğu imkanların altını çizdi. “İçinde bulunduğumuz 5G çağında, şebeke API’ları, yazılım ve uygulama geliştiricilere kullanımı kolay ve rahat arayüzler sağlıyor. Ayrıca şebeke özelliklerine de erişim imkanı sunuyor. Tüketicilerin yeni özellikler ve farklılaştırılmış hizmet kalitesi için ilave ücret ödemeye istekli oldukları göz önünde bulundurulduğunda, bu API’ların sektörü değiştirme potansiyeli olduğunu görüyoruz. API’lar, geliştiricilerin, yüksek kalitede kullanıcı deneyimi sunması için 5G özelliklerine erişebildikleri bir ortam yaratıyor. Ayrıca API’lar, iletişim servis sağlayıcıların şebekelerinin potansiyel değerini ortaya çıkararak yeni gelir kaynakları yaratmalarını sağlıyor” dedi.

Raporla İlgili Ek Bilgiler

Raporda 4K, 360 derece görüntüleme, çoklu video oynatma ve artırılmış gerçeklik (AR) gibi gelişmiş video uygulamalarının 5G paketlerine dahil edilmesinin 5G kullanıcı etkileşimini ve buna bağlı mobil veri tüketimini nasıl artırdığı incelendi. 

5G kullanıcılarının gelişmiş video uygulamalarında geçirdikleri süre, son iki yılda ortalama %47 arttı. Ayrıca artırılmış gerçeklik (AR) uygulamalarının günlük kullanıcı sayısı 2022’nin sonundan bu yana iki katına çıktı.

ConsumerLab raporunda dört konu vurgulanıyor:

5G’de kullanıcı memnuniyeti artık yalnızca kapsama alanına bağlı değil. 5G’nin dış mekandaki kapsama alanı ve bağlantı hızı, yeni kullanıcılar için halen önemli bir faktör. Ancak 5G’nin nüfusun % 80 ve daha fazlası tarafından kullanıldığı pazarlarda, uzun süreli 5G kullanıcıları video kalitesi, uygulamaların yükleme hızı gibi diğer faktörlere öncelik veriyor.

5G, kullanıcıları video akışı ve artırılmış gerçeklik (AR) kullanımını yeniden şekillendiriyor. Yeni formatların kullanımı ve 5G veri kullanımı, iletişim servis sağlayıcıların zengin medya içeriklerini 5G paketlerine dahil etmesiyle giderek artırıyor. 

5G’nin belirli mekanlardaki performansı, tüketici bağlılığında rol oynuyor. 5G’nin kullanılmaya başlamasından bu yana, araştırma kapsamındaki 28 pazarda yer alan kullanıcıların yaklaşık yüzde 17’si, 5G bağlantı performansıyla ilgili sorunlar yüzünden iletişim servis sağlayıcılarını değiştirdi. Stadyumlar, arenalar ve havalimanları gibi kalabalık mekanlarda yaşanan 5G deneyimi, önemli bir faktör. 

5G kullanıcıları, farklılaştırılmış bağlantı deneyimi için daha fazla para ödemeye hazır. Akıllı telefon kullanıcılarının yüzde 20’si, farklılaştırılmış 5G bağlantısı talep ediyor. Üst düzey bağlantı kalitesine öncelik veren bu kullanıcılar, yüksek ağ performansı sunan bir 5G paketi için yüzde 11’e varan oranda ekstra ücret ödemeyi kabul ediyor.

Metodoloji

2023’ün Mayıs-Haziran ayları arasında gerçekleştirilen araştırmada, 28 ülkede 37.000’den fazla kullanıcıyla görüşüldü. Araştırma, 650 milyon 5G kullanıcısı da dahil yaklaşık 1,5 milyar kişinin görüşleri yer alıyor. 

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*