İstanbul Atlas Üniversitesi’nde mezuniyet sevinci

İstanbul Atlas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersoy Kocabıçak, değişen dünyanın dinamikleri içinde, yapay zeka teknolojilerinin insanlığı büyük bir varoluş krizine doğru sürüklediğini söyledi. Yeni gelecekte bilgi sahibi olmanın yeterli olmadığını, insan olmanın ayrıcalığını ve değerini göstermenin aynı zamanda bilgelikle, empatiyle ve insanlık değerleri ile donanmış olmakla mümkün olduğunu belirten Prof. Dr. Ersoy Kocabıçak, “Sizlerin sadece alanınızda uzmanlaşmış bireyler olarak değil, aynı zamanda topluma yön veren, değer katan bireyler olmanızı istiyoruz” dedi.

Kağıthane BtcTurk Vadi Arena’da gerçekleşen 2023-2024 Eğitim Öğretim Yılı Mezuniyet Töreninde Sağlık Bilimleri Fakültesi, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi’nin ilk mezunları  ile Meslek Yüksekokulu ve Lisansüstü Eğitim Enstitüsü’nün mezunları diplomalarını aldı.

İstanbul Atlas Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ersoy Kocabıçak, yeni mezunlara seslendiği konuşmasında hayatın her aşamasının kendine özgü bir yolculuk biçimi olduğunu belirterek “Bu yolculuğun en kritik duraklarından biri de yükseköğretimde aşılır. Üniversite  hayatı, sadece bilgi edinme süreci değil, aynı zamanda bireysel gelişim, kendini tanıma ve hayatın zorluklarıyla başa çıkma yolunda önemli bir basamaktır. Sizlere onurlu bir hedef göstermenin ve önünüzde bir ışık tutmanın, bizim için hem büyük bir gurur kaynağı hem de büyük bir  sorumluluk olduğunu ifade etmek istiyorum” dedi.

Size rehberlik edecek yıldız olmak için çalıştık…

Üniversitenin logosundaki yıldızın, denizcilik haritalarında kullanılan kuzey yıldızı olduğunu belirten Prof. Dr. Kocabıçak, “Bu yıldız, yolunu kaybeden denizcilere rehberlik eder. Avustralya kıtasını ve pek çok okyanus kıyısını dünyada ilk kez gösteren Osmanlı Kaptan-ı Deryası Piri Reis’in meşhur haritası,   üniversitemizin kuruluş aşamasındaki ilham kaynağıdır.  Piri Reis, 16. yüzyılda, dönemin teknolojik imkanlarını zorlayarak haritalarını hazırlamış ve denizcilere rehberlik etmiştir. Bu yüzden biz de zaman zaman yaşamın içinde kaybolduğunuzu hissettiğinizde size rehberlik edecek bir yıldız olabilmek için çalıştık ve çalışmaya devam edeceğiz” dedi.

Bilgelik, empati ve insanlık değerleriyle donanmış bireyler olunmalı

Değişen dünyanın dinamikleri içinde, yapay zeka teknolojilerinin insanlığı büyük bir varoluş krizine doğru sürüklediğine şahitlik edildiğini, yeni gelecekte bilgi sahibi olmanın yeterli olamayacağı gerçeğinin apaçık olduğunu belirten Prof. Dr. Kocabıçak, “O halde insan olmanın ayrıcalığını ve değerini nasıl göstereceğiz? Bu sorunun cevabı, sadece bilgiyle değil, aynı zamanda bilgelikle, empatiyle ve insanlık değerleriyle donanmış bireyler olmaktan geçiyor. Bu yüzden bilgi sahibi biri olmak ile bilge biri olmak arasındaki farkı derinlemesine anlamak çok önemli. Bilgi sahibi olmak, yalnızca salt verilere sahip olmak; bilge olmak ise bu veriyi doğru bir şekilde kullanabilmek, ahlaki ve etik değerlere uygun kararlar alabilmektir. Bir mühendis sadece teknolojik bilgiye sahip olmakla yetinmemeli, aynı zamanda bu teknolojiyi insanlığın yararına nasıl kullanabileceğini de düşünmelidir. Bir sağlıkçı, sadece tıbbi bilgiye sahip olmakla kalmamalı, hastaların duygusal ve psikolojik ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurmalıdır. Sizlerin sadece alanınızda uzmanlaşmış bireyler olarak değil, aynı zamanda topluma yön veren, değer katan bireyler olmanızı istiyoruz” dedi.

Filistin’deki soykırım ve katliam insanlık adına büyük bir utanç

Dünyada onca ilerleme ve gelişmeye, insan hayatını uzatmak ve iyileştirmek için yaratılan yüzlerce buluşa rağmen insanlığın hala acı ve zulümle karşı karşıya olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kocabıçak, “En yakın ve canlı örneğini Filistin’de gördüğümüz soykırım ve katliam, insanlık adına büyük bir utanç. Yalnızca 3 ay içinde katledilen 10 bin çocuğun utancı tüm dünyanın yas içinde boğulmasına yeter. Ancak  umudumuz, bilimin yol göstericiliği ışığında, bilge sağlıkçılar ve teknoloji uzmanları olarak barış içinde bir dünyanın mümkün olabileceğini tüm insanlığa gösterecek olmanızdır” dedi.

En küçük karar bile hayatın akışını etkileme gücüne sahiptir

Prof. Dr. Ersoy Kocabıçak, sözlerini şöyle tamamladı: “Her biriniz, dünyamız ve insanlık adına büyük keşifler ve katkılar yapmanın potansiyelini içinde taşıyor. Unutmayın ki pek çok büyük buluş, özveriyle gerçekleştirilmiş küçük bir adımın sonucu olarak ortaya çıkmıştır. En küçük bir eylem ya da alınan en küçük karar bile hayatın akışını önemli ölçüde etkileme gücüne sahiptir. Kimi zaman özveriyle attığınız küçük bir adım çok daha iyi bir gelecek yaratabilir.”

Atlas Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Yusuf Elgörmüş, Mütevelli Heyet üyeleri Muharrem Özdemir ve Prof. Dr. Kamil Eren, İstanbul Atlas Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Aytolan Yıldırım, Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr.  Meliha Burcu Irmak Yazıcıoğlu, İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşe Ayçiçeği Dinn, İstanbul Atlas Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Hafize Uzun, Meslek Yüksek Okulu Müdürü Doç. Dr. Abdulhalim Şenyiğit başta olmak üzere bölüm ve program başkanları ve akademisyenler dereceye giren mezunlara plaket ve teşekkür belgeleri ile mezunlara diplomalarını verdi.

Diploma töreninde heyecanlı ve coşkulu anlar yaşayan mezunlar, meslek yemini edip kep attılar.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*