Kazancı Holding, biyoçeşitliliğin korunması için yeni bir iş birliğine imza attı
Kazancı Holding ve Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi
Anadolu parsının korunması için çalışacak
Kazancı Holding, biyoçeşitliliğin ve Türkiye’deki endemik türlerin korunması için çalışmalarına devam ediyor. Holding, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) ile imzaladığı protokol kapsamında “Çevre, Doğa ve Yaban Hayatı Eğitim-Araştırma” projelerinde beş yıl süre ile iş birliği yapacak. Türkiye’de nesli tükendiği düşünülen Anadolu parsının korunması ve neslinin sürdürülmesi konularında görünürlük yaratılması ve bilinç düzeyinin artırılması hedefleniyor.
Sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda faaliyetlerine aralıksız devam eden Kazancı Holding, Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi (ISUBÜ) ile imzaladığı protokol kapsamında “Çevre, Doğa ve Yaban Hayatı Eğitim-Araştırma” projelerinde iş birliği yapacak. Türkiye’de örnek bir üniversite-kuruluş iş birliği oluşturulması amacıyla imzalanan ve beş yıl geçerli olacak protokol sayesinde, Türkiye’de nesli tükendiği düşünülen Anadolu parsının korunması ve halk tarafından konunun öneminin ve bilinirliğinin sağlanması amaçlanıyor.
Dünya üzerinde nesli tehlikede olan türlerin korunmasına katkı sağlayacak projeleri destekliyor
Türkiye’de nesli tükenen bazı hayvan türlerinin korunması için çalışmalarını uzun yıllardır sürdürdüklerinin altını çizen Kazancı Holding Kurumsal Yönetişim ve Sürdürülebilirlik Grup Müdürü Betül Işıklar, faaliyetlerini sürdürdükleri diğer ülkelerde de biyoçeşitlilik başlığı altında farklı projeleri hayata geçirmeye devam edeceklerini belirtti. Betül Işıklar, “Kazancı Holding olarak gelecek nesillere yaşanılabilir bir dünya bırakmak için Aksa 2030 Global Stratejimizin odak noktalarından birini sürdürülebilirlik olarak belirledik. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’ndan özellikle iklim eylemi, erişilebilir ve temiz enerji, sorumlu tüketim ve üretim, sürdürülebilir şehirler ve topluluklar amaçlarını faaliyetlerimizi yönlendiren öncelikli alanlarımız olarak seçtik. Tüm bu öncelikleri kapsayan projeler oluşturmaya önem veriyoruz. Sürdürülebilirlik kapsamında karasal yaşamı desteklemek amacıyla 2015 yılından bugüne birçok biyoçeşitlilik projesi gerçekleştirdik. Doğanın ve nesli tehlikede olan hayvanların korunması amacıyla yola çıktığımız projelerimizde; dağ ceylanlarının, çizgili sırtlanların ve kızıl geyiklerin ekolojisinin belirlenmesinin yanında Türkiye’de yaşayan boz ayıların ve vaşak varlığının korunmasına yönelik çalışmalar yürüttük” dedi. Işıklar, “Anadolu’da son olarak 50 yıl önce gözlemlenen parsların, 2019 yılında Antalya’daki varlığına dair bilimsel kayıtların ortaya çıkması ve bu konuda atılan adımlar, ülkemizdeki biyoçeşitliliğin korunması adına bizi oldukça umutlandırdı. Holdingimizin çevikliği ve güçlü olmasını pars ile özdeşleştirdik ve bu bizi daha da heyecanlandırdı. Parsların, Anadolu’daki varlığının ve ülkemizdeki biyoçeşitliliğin korunması konusunda atmayı planladığımız adımları, uzunca bir süredir bu proje üzerinde çalışan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi ile gerçekleştirmekten mutluluk duyuyoruz” diyerek sözlerini tamamladı.
İş birliği protokolü imza töreninde konuşan Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yılmaz Çatal ise “Isparta Uygulamalı Bilimler Üniversitesi; Doğa Bilimleri ile ilgili Ziraat, Orman ve Su Ürünleri Fakültesini aynı çatı altında bulunduran ülkemizin tek üniversitesidir. Üniversitemiz, bu güçlü yönü ile yaklaşık 10 yıldır Doğa ve Orman Okulu alanında birçok bilimsel ve sosyal sorumluluk projesine imza atmıştır. Son olarak da ülkemizde artık neslinin tükendiği düşünülen Anadolu parsının varlığı ve görüntülerinin, üniversitemiz öğretim elemanları tarafından çekilmesi ile yeni bir konuda üniversitemiz öncü olmaya başlamıştır. Anadolu parsı varlığının, akademisyenler tarafından belirlenmesinden sonra Tarım ve Orman Bakanlığı’nın yanı sıra Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile yapmış olduğumuz protokol ile Anadolu parsının yayılışı ve korunması gereken alanlar için üniversitemizde çalışmalar başlamış; Orman Fakültesi Yaban Hayatı ve Ekolojisi Bölümü Öğretim Üyesi Doç.Dr.Yasin ÜNAL yürütücülüğünde TÜBİTAK 1001 projesi çıkarttırılmıştır. Ayrıca Kazancı Holding’ten Anadolu Parsı projesi kapsamında birlikte çalışabileceğimizin teklifini aldık. Her iki tarafın da proje kapsamındaki heyecanını görüyoruz. Anadolu parsının Anadolu’da yayılışı, yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve korunmasıyla ilgili projeleri ve yaban hayatı çalışmalarını birlikte yürütmek için yola çıktık. Bu yolculuk, uzun bir yolculuğa dönüşecektir. Bu uzun yolculuğumuzda beraber hareket etmek için Kazancı Holding’in değerli temsilcileri ile bir araya geldik. Bundan sonra yapacağımız görüşmeler ile kurumumuz adına bizim neler yapmak istediğimizi, hangi durumda olduğumuzu ve geleceğe dönük projeksiyonlarımızı kendilerine sunacağız. Bu protokol ile ikili iş birliklerimizi çeşitli alanlarda artırma yönünde bir çalışma yürüteceğimizi düşünüyorum. Protokolün, her iki tarafa da hayırlı olmasını temenni ediyorum” belirtti.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bir yanıt bırakın