Rosatom Heyeti, BRICS’in 5’inci Gençlik Enerji Zirvesi’ne Katıldı

Güney Afrika’nın Johannesburg kentinde düzenlenen ve Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika Cumhuriyeti ekonomileri arasında çeşitli düzeylerdeki iş birliğini temsil eden BRICS’in 5’inci Gençlik Enerji Zirvesi’ne Rusya Devlet Nükleer Enerji Kuruluşu Rosatom’dan genç bir heyet de katıldı.  

30 ülkeden 400’ün üzerinde temsilcinin katıldığı etkinlik, Afrika kıtasında enerji sektörünün gelişimine nasıl katkıda bulunabileceklerini birlikte belirleyen Güney Afrikalı enerji sektörü yöneticilerini, dünya genelinden uzmanları, G5 ülkelerinden ve Küresel Güney ülkelerinden genç girişimcileri, araştırmacıları ve toplum liderlerini bir araya getirdi.

Güney Afrika Hükümeti Maden Kaynakları ve Enerji Bakanlığı ile BRICS Gençlik Enerji Ajansı (BRICS YEA) tarafından düzenlenen zirve, Rosatom, Güney Afrika Kalkınma Bankası (DBSA), Güney Afrika Ulusal Enerji Geliştirme Enstitüsü (SANEDI) ve diğer kuruluşlar tarafından da desteklendi.

Güney Afrika Maden Kaynakları ve Enerji Bakanlığı Genel Müdürü Jacob Mbele konuşmasında BRICS’in bu yılki Güney Afrika teması olan “BRICS ve Afrika: Karşılıklı olarak hızlandırılmış büyüme, sürdürülebilir kalkınma ve kapsayıcı çok taraflılık için bir ortaklık” temasına dikkati çekerek şunları belirtti: “Afrika’da 600 milyondan fazla kişi temiz ve güvenilir enerjiden, 900 milyondan fazla hane ise yiyeceklerini pişirmek için gerekli enerji teçhizatından yoksun. Enerjiye erişimin yetersiz olması kadınlar, gençler ve çocuklar için kritik önem taşımaktadır. Bu nedenle, 2023 BRICS Başkanı olarak Güney Afrika için gençler önceliklerin merkezindedir.  Güney Afrika, tüm Afrika için enerjiye güvenilir ve sürdürülebilir erişim sağlamak üzere gençlerin harekete geçirilmesine yönelik bu uluslararası ve nesiller arası çabaya liderlik etmeye hazırdır.”

Topluluk adına gelecek yıl için kalkınma planlarını sunan BRICS YEA Lideri Alexander Kormishin de, “Bugün tüm Afrika ve gençlerin enerji sektörünü geliştirmek üzere bir araya gelme vizyonunu paylaşan ülkeler için BRICS Gençlik Enerji Zirvesine ev sahipliği yapıyoruz. Şu anda dünya çapında 30’dan fazla ülkeyi temsil eden 400’ün üzerinde temsilcimiz buluyor, olumlu enerjimizin Küresel Güney ülkelerine taşınmasını bekliyoruz” dedi.

Rosatom’un 10 temsilciden oluşan genç heyeti, zirvenin iş programı kapsamında düzenlenen panellerde konuşma yaptılar ve münazaralara katıldılar.  

Rosatom’un dünyadaki şubelerinin koordinasyonundan sorumlu Rusatom- Uluslararası Ağ Kuruluşu’nun Halkla İlişkiler Müdürü Oleg Spoyalov, Afrika kıtasında enerjiye erişim sağlamak için gençlerin girişimlerinin geliştirilmesi konulu münazarada genç toplulukların karbonsuz bir enerji gündeminin oluşturulması ve teşvik edilmesindeki rolünün yanı sıra, buna katkıda bulunan mevcut projelerden söz etti. Spoyalov, çeşitli sektörlerden iş ortakları ile genç profesyonelleri insan değerleri ve refahını merkeze alan enerji geçişinin zorluklarına çözüm aramak üzere bir araya getiren Global Ortaklar Ağı girişimini de anlattı.

Rosatom Teknik Akademisi Uluslararası Faaliyetler Uzmanı Milana Ozerina ise “Bilim, Teknoloji, Mühendislik ve Matematik (STEM) alanlarında Kız Çocuklarının Güçlendirilmesi” konulu oturum kapsamında nükleer endüstride cinsiyet dengesi konusundaki bilgilerini paylaştı. Oturuma katılanlar, kız çocuklarını söz konusu alanlara çekmek için mevcut uluslararası ve ulusal girişimleri, profesyonel gelişimde rehberliğin önemini ve BRICS ülkelerindeki cinsiyet dengesi sorunlarını tartıştılar.

Science and Innovations A.Ş Kalkınma ve Uluslararası İşler Birimi Başkanı Anastasia Muss ve TVEL A.Ş. Hizmetten Çıkarma Programı Yönetim Departmanı Başkanı Maria Voznesenskaya ise küçük modüler reaktörler, hızlı reaktörler ve kapalı yakıt döngüsü, füzyon gücü gibi iklim değişikliğiyle mücadelede umut vadeden nükleer teknolojilerin tartışıldığı bir oturuma katıldı. Katılımcılar BRICS çerçevesinde uluslararası bilimsel ve teknik iş birliğine duyulan ihtiyacı vurguladılar ve kamuoyunun nükleer teknolojiler hakkında bilgilendirilmesine yönelik yenilikçi uygulamaları paylaştılar.

Rosatom Akademi Sürdürülebilir Kalkınma Araştırmaları ve Programları Başkanı Renata Faizova da Rosatom’un yetenekli gençleri bilim ve iş dünyasına çekmeye yönelik uygulamalarından söz etti. Faizova ayrıca sürdürülebilir liderliğin öğretilmesi ve genç çalışanların potansiyelini ortaya çıkaracak ve onları kritik iş alanlarına dahil edecek koşulların yaratılması hakkında konuşma yaptı.

Zirvede ayrıca Global Ortaklar Ağı topluluğu üyeleri bir araya gelerek topluluğun stratejik gelişimini tartıştı ve enerji gündeminin dört tematik başlığında geliştirilen projelerin durumu hakkında bilgi verdi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

İlk yorum yapan olun

Bir yanıt bırakın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.


*