TÜBİTAK ve British Council, Birleşik Krallık ve Türkiye hükümetleri arasında bilim ve teknoloji alanında akademik iş birliklerini desteklemek ve yaygınlaştırmak üzere hayata geçirilen Newton-Katip Çelebi Fonu kapsamında düzenlenen resepsiyon ile bilim ve teknoloji alanındaki isimleri, fon yararlanıcılarını ve iş ortaklarını bir araya getirdi. İki ülkedeki bilimsel araştırma ve inovasyon kapasitesini buluşturarak Türkiye’deki ekonomik kalkınma ve toplumsal refaha katkı sağlamayı hedefleyen Newton Kâtip Çelebi Fonu, 2014 yılından bu yana bilim, teknoloji, yenilik ve eğitim alanlarında iş birlikleri oluşturarak 750 milyon TL’ye yakın destek verdi.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ve British Council desteğiyle hayata geçen program, yıllar boyunca hem Birleşik Krallık’tan hem de Türkiye’den araştırmacılara ve bilim insanlarına destek sağladı ve Türkiye’deki önemli sorunlara ortak çözüm geliştirilmesi için çığır açan projelerin hayata geçirilmesine imkan sundu. 2020 yılında uluslararası Newton Prize ödülünü kazanan, ‘Düşük Maliyetli Konutlar İçin Yeşil Yapısal Bileşenlerle Lego Sistemi’ projesi ve büyük ölçekli aşılamayı destekleyecek modelleri inceleyen ‘Vaccines4All’ projesi gibi farklı konularda çalışmalar yürüten projeler hayata geçirildi.
Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Jill Morris CMG konuşmasında, “Newton-Katip Çelebi Fonu, uluslararası ortaklık ve bilimsel işbirliğinin seçkin bir örneğidir. Fon, kurulduğu 2014 yılından bu yana 25 farklı fon programı aracılığıyla 450’ye yakın hibe dağıttı ve toplam bütçesi yaklaşık 25 milyon Sterlin oldu. Bu hibeler Türkiye’de 60’a yakın ilde, 140’tan fazla kuruma ulaşarak bilim dünyamızda silinmez izler bıraktı. Newton-Katip Çelebi Fonu sadece ortak araştırma ve inovasyon projelerini desteklemekle kalmamış, aynı zamanda akademik hareketliliği kolaylaştırmış, sanayi-akademi bağlantılarını beslemiş ve girişimcilik faaliyetlerini teşvik etmiştir. Bu çabalar sayesinde, bilginin ilerlemesine ve bilimsel keşiflerin gerçek dünya çözümlerine dönüştürülmesine önemli ölçüde katkıda bulunmuştur. Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki bilim ve inovasyon işbirliği, ikili ilişkilerimizin çok önemli bir yönüdür ve muazzam potansiyeli her iki ülke yararına kullanmak için birlikte çalışmaya devam etmeye kararlıyız.” sözleriyle projenin önemini vurguladı.
British Council ortaklığıyla gerçekleştirilen fon ile ilgili sözlerine Ocak 2023’te görevine başlayan Birleşik Krallık Türkiye Büyükelçisi Jill Morris’i tebrik ederek başlayan TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, Birleşik Krallık ile yapılan iş birliklerinin, Türkiye’de bilimsel bilginin ilerlemesi ve yeniliğin teşvik edilmesi için önemine dikkat çekerek, “Katip Çelebi-Newton Fonu, bu iş birliğinde çok önemli bir rol oynayarak ortak araştırma projeleri ve eğitim girişimleri için paha biçilmez bir destek sağlamıştır. Bu fon sayesinde, Türk ve İngiliz araştırmacıların güçlerini birleştirerek farklı alanlarda çığır açıcı keşifler ve atılımlar gerçekleştirdiklerine, manyetik polimerlerle düşük maliyetli sensörler geliştirmekten meme kanseri hastaları için cerrahi sonuçları iyileştirmeye kadar sayısız başarı öyküsüne tanık olduk. Katip Çelebi-Newton Fonu’nun attığı temel üzerine inşa ederek milletlerimiz arasındaki bağları güçlendirmeye devam etmeliyiz. Hükümetler, akademik kurumlar ve endüstri liderleri dahil tüm paydaşları bu iş birliklerini sürdürmek ve genişletmek için yatırım yapmaya davet ediyorum. Ortaklık ruhunu ileriye taşıyalım, önümüze çıkan fırsatları değerlendirelim ve Türkiye ile Birleşik Krallık arasındaki iş birlikleriyle olağanüstü ilerlemeler kaydetmeye devam edelim” değerlendirmesinde bulundu.
British Council Ülke Direktörü Gill Caldicott, “Bugün kutladığımız başarı, zamanlarını, uzmanlıklarını ve tutkularını Newton Fonu’na adayan olağanüstü bireyler olmadan mümkün olamazdı. TÜBİTAK Başkanı Sayın Hasan Mandal’a, değerli ekip üyelerine, akademisyenlere, araştırmacılara, bilim insanlarına ve bu girişime katkıda bulunan herkese teşekkürlerimi sunuyorum. Newton Fonu’nun Türkiye’deki başarıları üzerine düşünürken geleceğe de bakmalıyız. TÜBİTAK ve araştırmacılarla ortaklığımızı sürdürmek istiyoruz. Newton Fonu aracılığıyla kurulan dostluklar ve ortaklıklar, kurumlarımız, akademisyenlerimiz, araştırmacılarımız ve bilim insanlarımız için daha da büyük fırsatlara kapı açmaya devam edecektir.” sözleriyle, British Council’ın bilim ve teknoloji alanında çalışmalarına devam edeceğinin altını çizdi.
Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı
Bir yanıt bırakın